Kurt Weill: Was die Herren Matrosen Sagen

Kurt Weill (1900-1950) geldt als een van de grootste twintigste eeuwse componisten op het gebied van het muziektheater. Samen met Bertolt Brecht werd hij in 1928 wereldberoemd door de Dreigroschenoper. Aan deze succesvolle Weill-Brecht combinatie kwam in 1931 door artistieke meningsverschillen een einde.

Zoals zoveel Joodse componisten werd Weill door de opkomst van het nazisme gedwongen om Duitsland in 1933 te ontvluchten. Zijn muziek werd in Duitsland verboden, en jarenlang bleef het strafbaar om er naar te luisteren.

Na twee jaar werkzaam geweest te zijn in Frankrijk vestigde hij zich in 1935 permanent in Amerika, waar hij zich ontwikkelde tot een Amerikaans componist. Hij schreef de muziek voor tal van grote Broadway musicals, waarbij hij onder andere samenwerkte met Ira Gershwin.

Weill's liederen zijn melodieus, vol mysterie en herkenbaarheid, humor en ernst, en verwoorden veelal wat er aan misstanden in de maatschappij en menselijke relaties aanwezig is. Passies en Havinga presenteren een muzikaal en informatief programma van twee keer drie kwartier, waarin het publiek wordt meegenomen naar het Duitsland van voor 1933 en de grote Broadway musicals in Amerika.

Teksten van de liederen