Programma's

Passies en Havinga heeft een viertal muzikale programma's ontwikkeld met informatie en muziek van en over diverse componisten. Kurt Weill, Erik Satie, Claude Debussy en Modest Moussorgsky worden elk in hun eigen muzikaal programma behandeld en toegelicht.

Naast deze programma's zijn er ook het programma Gevarieerd Klassiek van Con Pasiones en de pianosolo concerten.

Modest Moussorgsky: Juffer Ssawischna

"Juffer Ssawischa" is een muzikaal programma over de Russische componist Modest Moussorgsky (1839-1881). Passies & Havinga leggen hierin een verbinding met de schilderkunst, waarbij ze gebruik maken van het werk van de schilder Geurt van Dijk.

De bekende pianocyclus "De Schilderijententoonstelling" wordt in zijn geheel gespeeld, en daarnaast worden liederen uit verschillende cycli ten gehore gebracht. De muziek wordt afgewisseld met verhalen over het leven van de componist.

Claude Debussy: Madame Croche

"Madame Croche" is een muzikaal programma rondom Achille Claude Debussy (1862- 1918). Met zijn aparte klankencombinaties en ongewone harmonieën heeft deze Franse componist de klassieke muziek in geheel nieuwe banen geleid.

Madame Croche nodigt het publiek uit om een kijkje te nemen in de Oosters ingerichte werkkamer van Monsieur Debussy, waar op de piano enkele van zijn werken worden gespeeld, in combinatie met verhaal, poëzie en zang. Het betreft een bescheiden soort van "totaal theater" met een vleugje toneel en aangepaste kleding.

Zowel interessant voor Debussy-liefhebbers als ook voor Debussy-leken!

Teksten van de liederen

Erik Satie: Absint

Pianomuziek, verhaal en zang, in combinatie met film en dans.

De Franse componist Erik Satie (1866-1925) geniet vooral bekendheid vanwege zijn pianomuziek, maar hij heeft ook liederen geschreven. Aan de hand van zijn liederen introduceren Passies en Havinga de muziek en de wonderlijke persoonlijkheid van Satie.

De daarop volgende film betreft het gedramatiseerde en gedanste liefdesverhaal van Satie met de schilderes Suzanne Valadon, uitgevoerd door Cirque du Soleil. De film wordt vertoond zonder het originele geluid, waarbij de pianomuziek van Satie op locatie wordt gespeeld door Johanan Havinga. Het verhaal in de film wordt verteld door Gea Passies.

Teksten van de liederen

Kurt Weill: Was die Herren Matrosen Sagen

Sopraan Gea Passies en pianist Johanan Havinga hebben een programma samengesteld met liederen van de veelzijdige Duits/Amerikaanse componist Kurt Weill (1900-1950).

Weill geldt als een van de grootste twintigste eeuwse componisten op het gebied van het muziektheater. Samen met Bertolt Brecht werd hij in 1928 wereldberoemd door de Dreigroschenoper. Aan deze succesvolle Weill-Brecht combinatie kwam in 1931 door artistieke meningsverschillen een einde.

Zoals zoveel Joodse componisten werd Weill door de opkomst van het nazisme gedwongen om Duitsland in 1933 te ontvluchten. Zijn muziek werd in Duitsland verboden, en jarenlang bleef het strafbaar om er naar te luisteren.

Na twee jaar werkzaam geweest te zijn in Frankrijk vestigde hij zich in 1935 permanent in Amerika, waar hij zich ontwikkelde tot een Amerikaans componist. Hij schreef de muziek voor tal van grote Broadway musicals, waarbij hij onder andere samenwerkte met Ira Gershwin.

Weill's liederen zijn melodieus, vol mysterie en herkenbaarheid, humor en ernst, en verwoorden veelal wat er aan misstanden in de maatschappij en menselijke relaties aanwezig is. Passies en Havinga presenteren een muzikaal en informatief programma van twee keer drie kwartier, waarin het publiek wordt meegenomen naar het Duitsland van voor 1933 en de grote Broadway musicals in Amerika.

Teksten van de liederen

Gevarieerd Klassiek

Con Pasiones brengt een gevarieerd klassiek programma. In verschillende combinaties zingen zij terzetten en duetten van Mozart, Schubert en Mendelssohn. Daarnaast worden liederen gezongen uit “Winterreise” van Schubert, er is Spaanse volksmuziek van de Falla en Granados, en liederen van Weill in combinatie met Brecht en Gershwin. Ook zingt Con Pasiones liederen van Satie, dan wel Debussy. Op de piano worden diverse werken gespeeld, o.a van Chopin, Bach, Beethoven, Rachmaninoff, Debussy en Hindemith.

Pianosolo