Recensies

Van romantiek tot eigentijds in Nicolaaskerk Oldenzijl

14 september 2013, Nicolaaskerk Oldenzijl - Het publiek is zaterdagavond meegenomen van romantiek tot eigentijs door pianist Johanan Havinga in de Nicolaaskerk van Oldenzijl. Een select gezelschap genoot van een zeer bijzonder concert.

Robert Schumann (Kreisleriana) en Johannes Brahms (2 Intermezzi) stonden voor de pauze op het programma. Een haarfijne aanslag bracht de romantische sfeer van beide componisten op bijzondere wijze over. Na de pauze was Paul Hindemith aan de beurt (Ludus Tonalis). Een totaal andere sfeer, het wrong, het kneep, het knelde. En soms knálde het. Om dan binnen een paar maten weer te fluisteren.
Er was niet veel publiek, maar misschien daardoor ontstond een bijzondere sfeer van zeer betrokken, geconcentreerde, aandachtige luisteraars. Één van de reacties een dag later: "Wat was dat toch een onwaarschijnlijk mooi concert gisteren. Ik zit nog met mijn hoofd in de wolken en ik kan maar moeilijk op aarde neerdalen. De toehoorders in de kerk samen met die muziek... het was een grootse belevenis. Ook hoe over de muziek door de aanwezigen werd gepraat, vond ik indrukwekkend."

Op 22 maart komt Havinga andermaal naar Oldenzijl, dan samen met Gea Passies. Ze brengen dan een programma rond de componist Claude Debussy.

Theater Kleintje Kunst

26 may 2013, Theater Kleintje Kunst, Hilversum - Het Hilversumse Theater Kleintje Kunst had sopraan Gea Passies en pianist Johanan Havinga weer weten te boeken, dit keer met liederen van Kurt Weill. Composities in het Duits, Frans, Engels en een enkel lied in het Nederlands, destijds al een jaar na publicatie vertaald.

Het publiek aan de Kolhornseweg (naast Scouting) kwam weer helemaal aan zijn trekken. Niet alleen door zang en muziek, maar ook door tekst en uitleg van Gea Passies over onder meer de samenwerking en ‘scheiding’ van Kurt Weill en Bertolt Brecht, de opkomende jodenhaat, de vlucht voor de nazi’s naar Frankrijk en het succes in Amerika.
Onder de titel “Was die Herren Matrosen sagen” toonden de sopraan en pianist zich van hun beste kant. De liederen die ten gehore werden gebracht, schreef Kurt Weill van 1928-1948, twee jaar voordat de componist op 50-jarige leeftijd overleed.

Na een indrukwekkende voorstelling rond Erik Satie en nu Kurt Weill kijkt de groeiende kring rond Theater Kleintje Kunst uit naar het optreden van Passies & Havinga met “Madame Croche”, een muzikaal programma rond Claude Debussy. Il pleure dans mon coeur en Clair de Lune met tekst van Paul Verlaine zullen daarbij uiteraard niet ontbreken.

Marcel Enkelaar

Volle Melkfabriek getuige van fascinerende voorstelling

8 february 2013, De Melkfabriek, Bunne - Gisteravond vond in De Melkfabriek Bunne de voorstelling ‘Absint’ plaats. Een voorstelling over het leven van Erik Satie. De Franse componist. Theater gecombineerd met film. Verteld, gezongen en op piano gespeeld door Gea Passies en Johanan Havinga.

De voorstelling trok grote en warme belangstelling. In totaal kwamen zo’n 100 mensen bijeen om deze avond in de Melkfabriek Bunne bij te wonen. De grote belangstelling was voor de Vrienden van de Melkfabriek en de Culturele Raad Eelde, de organisatoren van dit programma, boven verwachting.

In het eerste deel van het programma werd het leven van Satie uit de doeken gedaan en werden een aantal van zijn mooie en soms wat wonderlijke liederen gepresenteerd. Verrassend omdat Satie bij de meeste van ons slechts bekend is door een deel van zijn pianomuziek. Denk aan de Gnossienes en Gymnopidies, die veel van ons kennen uit de vertolking van Reinbert de Leeuw.
Het tweede deel van het programma, de film over het liefdesverhaal van Satie en Suzanne Valadon, gespeeld door Cirque du Soleil, nam het publiek mee in de bizarre wereld van de jaren twintig van de vorige eeuw, toen Satie zijn leven doorbracht in Parijs. Het originele geluid van de film werd vervangen; Johanan Havinga bracht de prachtige muziek van de film live ten gehore en Gea Passies vertolkte de hoofdrolspeelster Suzanne.
Het complete programma heeft het publiek gefascineerd, het bleef doodstil in de Melkfabriek tot het applaus na 2 uur losbarstte.

Het enthousiasme over dit optreden was hartverwarmend! De nieuwsgierigheid naar volgende optredens in de Melkfabriek groeide ter plekke.

Ed Molenaar

Zie de oorspronkelijke recentie voor meer informatie.


<< < 2 3 4 [5] 6 7 8 > >>