Johanan Havinga

Johanan Havinga (1987) heeft vanaf zijn zesde tot zijn veertiende jaar pianoles gevolgd bij Marry Rouw op de muziekschool van Leusden. Toen hij naar Hoogezand verhuisde in 2000 deed hij auditie voor de vooropleiding van het Noord Nederlands Conservatorium. Daar kreeg hij vijf jaar lang les van hoofdvakdocent Paul Komen.

In 2002 deed hij mee aan het Peter de Grote festival in Groningen. In 2005 won hij de eerste prijs in Regio Noord bij het Prinses Christina Concours. In de halve finale behaalde hij vervolgens een eervolle vermelding, waarmee hij een concert in samenwerking met het NNO won. In maart 2006 voerde hij met het NNO het eerste deel van Griegs Pianoconcert uit.

Na het afronden van zijn middelbare school begon Johanan in 2005 aan de fulltime opleiding Piano van het Conservatorium bij Nata Tsvereli.

In februari 2010 behaalde hij zijn eindexamen summa cum laude, waarbij hij Sonate No. 28 in A (opus 101) van Ludwig van Beethoven, End of Summer van Ned Rorem en Sonate No. 3 van Paul Hindemith speelde.

Johanan is een veelgevraagd begeleider van zangers en koren. Hij is onder andere vaste pianist van de Koorschool Hoogezand-Sappemeer (o.l.v. Wim van de Laar).

Naast een muzikale opleiding heeft Johanan enkele jaren geschiedenis en filosofie gestudeerd. De daarbij opgedane historisch-culturele academische kennis en denkvaardigheden ziet hij als relevant voor het interpreteren van oudere muziek.